Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Digibank ZORA
We implementeren een Digibank in de ZORA regio om mensen in de samenleving met een kwetsbare positie die een hoger risico lopen op digitale uitsluiting mee te krijgen in de digitaliseringsgolf. Dit doen we door in de Digibank toegang tot technologie zoals laptops of internetverbinding te voorzien, openbare computerruimtes te organiseren, vormingen ter versterking van  digitale vaardigheden te organiseren en ondersteuning te bieden bij gebruik van e-dienstverlening. De regisseur heeft hiervoor een aanvraag uitgewerkt en ingediend bij Agentschap WSE. Het Agentschap kende hiervoor een subsidie toe van 500.000 euro voor projectjaar 2023 en nogmaals 500.000 voor projectjaar 2024.  De regisseur werkt  tijdens de uitvoering van het project nauw samen met de projectcoördinatoren  en zal zetelen in de stuurgroep van het project die vier maal per jaar samenkomt. Tevens zal de regisseur het project doorlopend promoten in zijn contacten met middenveldorganisaties  en ondernemingen in de sociale economie. De regisseur zal er mee op toezien dat de in het project beoogde doelstellingen worden gerealiseerd. Specifiek werd de mogelijkheid  tot inschakeling van leerwerknemers in de Digibank als leerwerkplaats in de projectstrategie van de Digibank vastgelegd,  alsook  het bewaken dat digitaal mindervaardige werkzoekenden via de Digibank versterkte digitale vaardigheden ontwikkelen  door de uitwerking van workshops mbt vacatures zoeken, opmaak CV en digitaal solliciteren. 

WSE  Capacity Building - Lokaal Partnerschap
zie actie 5.2.4.19

Schitteren in de Zorg
Met steun van de provincie Antwerpen en het project “Schitteren in de Zorg” organiseren  we een project om mensen te enthousiasmeren voor een job in de zorg. We zetten hierbij een talentscout/jobcoach in die outreachende acties opneemt om mensen toe te leiden naar een job in de zorg, die kennis en informatie over werken in de zorg centraliseert, die een netwerk uitbouwt met het oog op informatiedeling en uitwisseling van goede praktijken en die de principes en mogelijkheden van levenslang leren en werkbaar werk in de zorg maximaliseert. De regisseur  zetelt in de stuurgroep van het project die vier maal per jaar samenkomt en ondersteunt de samenwerking  en informatiedoorstroming tussen de arbeidsbegeleiders van de intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding ZORA Werkt en de talentscout.  De regisseur legt ook linken met organisaties in de sociale economie om mogelijke samenwerking tussen de lokale sociaal economie organisaties en de lokale zorgvoorzieningen  (WZC Meerminnehof en Thuiszorgdiensten) te onderzoeken.

De regisseur werkt ook nauw samen met de door zorggroep Compostella – lokaal bestuur Borsbeek – VDAB  opgestarte project Kanz (krachtig activeren naar  zorg) met als doel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt op korte termijn toe te leiden naar een job in de zorg. 
De hierin geboden opleiding van acht weken bestaat uit workshops-stages-taalcoaching-begeleiding naar werk én is optimaal afgestemd op de noden van de deelnemers. Na de opleiding behalen de cursisten een attest van zorg-assistent waarmee ze kunnen gaan werken in de thuiszorg of in een woonzorgcentrum.  De regisseur neemt  drie maal per jaar deel aan een overleg met de projectcoördinator van het project KANZ. 
Voor beide projecten trad  de regisseur op als link en communicatie doorgeefluik tussen het project en de intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding en dienst Intensieve Begeleiding VDAB.  Zodoende bewaakt de regisseur dat de medewerkers van de betrokken diensten goed geïnformeerd worden over de mogelijkheden binnen het project en  dat kwetsbare lokale werkzoekenden maximaal kansen tot opleiding en tewerkstelling in de zorg krijgen.

Plan Samenleven
De sociale diensten van de lokale besturen van de ZORA regio werkten met ondersteuning van de regisseur sociale economie  samen  een projectaanvraag  voor Plan Samenleven van de Vlaamse Overheid uit. De regisseur ondersteunde dit proces en werkte acties rond begeleiding van kansengroepen naar de arbeidsmarkt uit. De belangrijkste toegang tot sociale mobiliteit, naast onderwijs, is onze arbeidsmarkt. Goed werk is voor elke burger een uitdaging en 1 van de belangrijkste doelstellingen.  Werk is een sleuteldomein om volop te kunnen participeren aan de samenleving. 

Volgende acties rond werk  werden ingediend:

  • opstart van jobateliers:  vier voor jongeren en tien voor kansengroepen (bereik van 80 KPI)
  • aanbieden van fietslessen  in samenwerking met Ligo, de Fietsbib (Boechout, Edegem en Kontich) en Werkmmaat (10 KPI)
  • de opstart van conversatietafels  gegeven door een brugfiguur/coach met migratieachtergrond om aan de toekomstperspectieven van de deelnemers te werken  (100 KPI)

Met deze acties voorzien we een totaal bereik van 190 KPI wat staat voor een projectkost van 123.500 euro waarvan de Vlaamse overheid 50% financiert. De eigen cofinanciering zal gebeuren met inzet van regulier personeel.  De regisseur neemt deel aan de stuurgroep van het Plan Samenleven.  

4de Pijler Inburgering
Lokale besturen hebben de decretale regierol en spelen dus een belangrijke rol bij het integratiebeleid voor nieuwkomers in Vlaanderen die een inburgeringstraject volgen. Het doel van dit traject is om mensen die naar België migreren zelfredzaam te maken en hen de kans te geven om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Naast de pijlers van maatschappelijke oriëntatie, Nederlands leren en een traject naar werk, wordt het inburgeringstraject nu uitgebreid met een 4de pijler, met name een participatie -en netwerktraject. De doelstelling van dit nieuwe traject is dat iedere nieuwkomer in de regio waar hij/zij woont een sociaal netwerk kan uitbouwen. Concreet zal de inburgeraar minstens 40u met een Vlaamse inwoner of organisatie moeten meelopen in een Nederlandstalige context.  Lokale besturen zijn een prioritaire partner bij deze participatie- en netwerktrajecten en zijn vanaf 2023 decretaal verplicht een aanbod van activiteiten te ontsluiten waar de inburgeraar in hun gemeente/stad uit kan kiezen. Hiervoor werd een nieuwe oproep door Europa  Werk en Sociale Economie (WSE) gelanceerd “Oproep 41 Regionale organisatienetwerken "participatie- en netwerktrajecten" - 4de pijler inburgering” die het opzetten van deze participatie- en netwerktrajecten financiert. Met deze subsidie zal Krisis Informatie Netwerk Antwerpen (KINA) twee medewerkers voor twee jaar kunnen aanwerven die voor 100% de lokale besturen zullen ondersteunen met de uitrol van het aanbod, in het kader van het participatietraject. In 2024 zal er een tweede oproep "oproep 60  samen bouwen aan sociale netwerken" gelanceerd worden met financiering voor concrete acties die lokale besturen doen in het kader van het participatietraject. De lokale besturen van de ZORA regio willen samen onderzoeken of een samenwerking en projectaanvraag rond dit thema uitgewerkt kan worden.  De regisseur vertegenwoordigt ZORA Werkt in het regionale organisatienetwerk georganiseerd door KINA (1ste oproep) en zal initiatief nemen  om met de ZORA besturen een project uit te werken bij lancering van de tweede oproep met als doel het aanbod  4de Pijler te ontsluiten.

Lokaal Activeringspact
Het Departement WSE lanceerde, samen met VDAB en VVSG, een nieuwe oproep voor lokale besturen: het Lokaal Activeringspact. Deze werd op 14 juli 2023 door de Vlaamse Regering goedgekeurd op initiatief van de Ministers Brouns en Somers. Het doel van deze oproep is om lokale besturen te ondersteunen die extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren, met als beoogd resultaat een hogere uitstroom naar werk van leefloongerechtigden in Vlaanderen. Alle lokale besturen in het Vlaamse Gewest hadden de mogelijkheid om een projectvoorstel in te dienen. De oproep vereiste dat lokale besturen zich engageren om een duurzaam uitstroomresultaat te behalen dat hoger ligt dan het Vlaamse gemiddelde van 24% (later gewijzigd naar 20%).  Lokale besturen kunnen 1.000,00 euro ontvangen per persoon die men boven het gemiddelde van 24% (later 20%)  kan laten uitstromen. Lokale besturen moeten hiervoor een actieplan opmaken dat moet worden afgestemd met VDAB. De voorziene kosten moeten hierbij in verhouding staan met de te ontvangen subsidie.  

De lokale besturen konden apart of in partnerschap een aanvraag indienen. Wanneer het lokaal bestuur ervoor koos om in partnerschap in te dienen, diende dit wel binnen de referentieregio's te zijn. De regisseur nam  initiatief om binnen de ZORA regio afstemming te krijgen rond het indienen van een gezamenlijk project.  We hebben ervoor gekozen om vanuit ZORA Werkt (exclusief Kontich)  op de projectoproep  in te tekenen.  We hebben  een actieplan opgesteld  dat afgestemd werd  met de acties die met project WSE Lokale Partnerschappen en met project Plan Samenleven opgenomen worden.  

  •  Werkgeversbenadering: versterking inzet werkplekleren (stages/AMA Welzijn) bij reguliere bedrijven en sociale economie 
  • Organisatie van jobevent en bijblijfsessie werkgevers
  • Kleinschalige inhouse jobmatiching en bedrijfsbezoeken 
  •  Bijkomend inzetten op indiceren van leefloongerechtigde clienten  naar collectief en individueel maatwerk
  • Inzetten op Taalcoaching op de werkvloer tijdens werkplekleren

De acties vinden plaats tussen 1 december 2023 en 30 november 2024. Het plan van aanpak wordt - met een advies van VDAB - toegevoegd aan het actieplan dat in het kader van de samenwerkingsovereenkomst VDAB-lokale besturen ZORA Werkt reeds werd afgesloten.  Het partnerschap gaat het in de projectoproep voorziene trekkingsrecht aan en het daarbij horende subsidiebedrag à rato van 1.000 euro per bijkomend duurzaam geactiveerde (equivalent) leefloongerechtigde.  Het project beoogt een duurzame tewerkstelling in het werkingsgebied te bereiken van 311 (equivalent) leefloongerechtigde personen.    
Het partnerschap voegt de te behalen resultaten en de budgetten van het werkingsgebied samen.  De financieringsdrempel van het partnerschap is 164 te activeren personen. Het partnerschap gaat een engagement aan om bovenop die drempel 147 personen bijkomend  te activeren.   Het projectvoorstel/actieplan werd goedgekeurd door de beheersautoriteit  waardoor het maximale trekkingsrecht voor het project vastgesteld werd op 147.000 euro.
De te maken kosten en personeelsinzet gebeuren vanuit de ILV ZORA Werkt.  De te verkrijgen middelen worden ingezet in de ILV ZORA Werkt die derhalve voor de uitvoering van het project en het actieplan instaat.  Met deze middelen werd  binnen ZORA Werkt 1 VTE jobhunter aangeworven.