Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Het project "Gered" is in 2023 vanuit de vzw “Waar het om draait” gestart met een sneakerproject naast de wasserij in Meerminne 6. Via dit project krijgen afgedankte sneakers een nieuw leven. Met ‘Gered’ willen we een aanbod formuleren naar NEET jongeren (not in employment education or training) en hen zo een zinvolle tijdsbesteding aanbieden alsook hen te connecteren en toekomstperspectief te geven. Zij doen dit met ondersteuning van lokaal bestuur Mortsel die hen een locatie voorziet. Opnieuw en co zorgt voor de afgedankte sneakers. De dienst voor arbeidsbegeleiding ZORA Werkt!, werkt met het project samen om een laagdrempelige werkervaring aan hun cliënten te kunnen aanbieden. Op de informatiesessie "Jongeren en Werk" in oktober 2023 die ZORA Werkt samen met VDAB organiseerde en die doorging in het OverKop-huis Mortsel, werd het project "Gered" aan de jongeren voorgesteld en konden jongeren zich kandidaat stellen om deel te nemen aan het project.

In Stadsmagazine M wordt geregeld over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen gecommuniceerd. In 2023 kwamen volgende onderwerpen rond het thema duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen aan bod:

  • De Geus Plus: fietsenhandelaar inclusief ondernemen via tewerkstelling van kansengroepen; 
  • Igean/EnergieKloket: energiecrisis (oplijsting maatregelen), klimaatsubsidie (subsidiereglement klimaatmaatregelen), klimaatneutraal wonen;
  • Mortsel Fairtrade Gemeente: Winkel Fair actie - Faire handelaar;
  • Digibank: digipunten en uitleendienst ;
  • Informatie m.b.t. aanvraag en reglementering rond laadpalen elektrische wagens;
  • vzw Klimaatwerf: infosessie duurzaam verwarmen;

De ILV ZORA Werkt! staat in voor de acties rond werk die zijn opgenomen in de subsidieoproep "Plan Samenleven" waarop ingediend werd. Een van de hierin opgenomen acties is het aanbieden van fietslessen aan kwetsbare werkzoekenden in samenwerking met Ligo (theoretisch gedeelte) en Werkmmaat/Fietspunt (praktische gedeelde). Werkmmaat is bereid om weesfietsen tegen onderdelenprijs in orde te maken en ter beschikking te stellen aan ZORA Werkt! zodat deelnemers aan de fietslessen die niet beschikken over een fiets alsnog kunnen deelnemen aan de fietslessen. Op die manier krijgen afgedankte weesfietsen een nieuwe bestemming.  Bovendien zal Werkmmaat ondersteuning bieden aan de praktische fietslessen in samenwerking met een vrijwilliger van de fietsersbond.

Op 21 september 2023 is er een provinciale ondersteuningssessie “Intervisie duurzame overheidsopdrachten” georganiseerd door de provincie Antwerpen doorgegaan. Dit aanbod is gericht op de aankopers van lokale besturen en ondersteunt hen om duurzame doelstellingen in het aankoopbeleid van het lokaal bestuur op te nemen zoals bijvoorbeeld minder CO²-uitstoot, meer lokale (sociale) tewerkstelling, het stimuleren van de korte keten, etc. 

Ook werden aan de aankopers de lokale regisseurs voor sociale economie en werk voorgesteld en werd hen toegelicht wat zij voor de aankopers kunnen betekenen met betrekking tot duurzaamheid van het aankoopbeleid.

Dit bijkomend criterium in de gunningsprocedure werd intussen al toegepast voor de gunning van het wassen van de werkkledij van het stadspersoneel van Mortsel. Deze werd gegund aan wasserij Gazelle uit Wommelgem.

In ons aankoopbeleid maken we telkens de reflex of we bepaalde opdrachten exclusief dan wel gedeeltelijk kunnen voorbehouden voor de sociale economie. Zo heeft de gemeenteraad in oktober 2021 goedkeuring gegeven aan de uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomst met Opnieuw &Co voor de inzameling van herbruikbare goederen. De uitbreiding betreft het behandelen van gevonden fietsen en ‘weesfietsen’ als volgt:

  • het weghalen van de fietsen;
  • het tijdelijk opslaan van de fietsen in de gebouwen van Opnieuw & Co aan de Vredebaan gedurende drie maanden;
  • de registratie van de fiets op www.gevondenfietsen.be;
  • de organisatie van de bezichtiging van de fietsen.

De schoonmaak van de Academie voor Beeldende Kunst 2022-2026 werd voorbehouden voor de sociale economie en wordt uitgevoerd door schoonmaakbedrijf Care nv, een zusterbedrijf van Het Facility Punt (invoegbedrijf uit Gent). Het Facility Punt maakt schoon in kantoren en bedrijven, en dit door het inzetten van invoegmedewerkers. Ze zijn een sociaal-economisch schoonmaakbedrijf. De medewerkers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en voeren ondersteunende opdrachten uit in een organisatie. Concreet betekent dit: schoonmaken, wassen van ramen en andere facilitaire taken.

Ook het raamcontract onderhoud Oude Spoorwegberm 2022-2026 werd voorbehouden voor de sociale economie en wordt uitgevoerd door Natuurwerk vzw uit Turnhout. Natuurwerk verricht duurzaam natuur- en landschapsbeheer. Het bevorderen van de biodiversiteit staat hierbij voorop, vanuit een ecologische visie en met een professionele omkadering. Natuurwerk is een sociale en duurzame onderneming met een 120-tal werknemers, met het administratieve hart in Turnhout en 6 magazijnen verspreid over de provincie Antwerpen.

Het feestmateriaal van stad Mortsel 2021 - 2024 wordt verhuurd via Kringloopcentrum Opnieuw en Co.

Voor de schoonmaak van de scholen en een aantal gebouwen van het lokaal bestuur voor 2023-2027 werd in het bestek het gunningscriterium sociale tewerkstelling opgenomen. Dit is intussen gegund aan FluxGO uit Borsbeek. Als erkende organisatie voor sociale economie vervult FluxGO enerzijds taken die niet haalbaar zijn binnen het commerciële circuit en stelt de organisatie anderzijds mensen tewerk die op de reguliere arbeidsmarkt geen kans maken.