Status

Afgerond

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

31-12-2023

Inhoudelijke rapportering

Als communicatiedienst brachten we verkeersveiligheid vaak onder de aandacht. Ofwel als ondersteuning van de genomen beleidsbeslissingen zoals het invoeren van fietsstraten, -zones, zone 30, tonnageverbod, enz. ofwel als sensibilisering over verkeersveiligheid in het algemeen. Een grote campagne werd niet uitgerold wegens budgettaire limieten. Daarom kozen we ervoor om breed te sensibiliseren, zonder de focus op één bepaald aspect te leggen.

In de M hebben we vaak gewerkt rond verkeersveiligheid. In de M van jan/feb besteedden we een volledige pagina over de fietsstraat omdat we merken dat heel wat weggebruikers nog niet vertrouwd zijn met wat er nu precies wel en niet mag. Aan de hand van een quiz kwamen de verschillende regels aan bod. De juiste antwoorden vond je op diezelfde pagina terug. Ook het feit dat de verkeerspolitie volop controleerde die periode, werd gemeld zodat mensen extra alert zouden zijn op het naleven van de verkeersregels.

In de M van maart/april informeerden we de Mortselaar over de wijken Gevaert en Dieseghem. In beide wijken stonden er veranderingen op til met een invloed op het verkeer en hopelijk ook de verkeersveiligheid nl. het invoeren van een snelheidsbeperking van 30 km/u, een fietsstraatzone en tonnageverbod. Alle inwoners van die twee wijken kregen hier ook een brief van in de bus met daarop alle mogelijke informatie.

Het fietsexamen dat voor zo’n 200 leerlingen van het zesde leerjaar van Mortselse scholen georganiseerd wordt door Vrije tijd, werd door Communicatie onder de aandacht gebracht via een persbericht en onze sociale mediakanalen.

In de M van sept/okt lieten we een vrachtwagenchauffeur op rust aan het woord om te sensibiliseren over het gevaar van de dode hoek. Deze Mortselaar zet zich al 16 jaar in als vrijwilliger voor verkeersveiligheid. Eerst bij het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid), later bij de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Aanleiding van dit interview was de Wel-in-je-vel carrousel, een beurs voor leerlingen van het 2e secundair van alle Mortselse scholen, waar ook een workshop met VR-brillen op het programma stond en er gewerkt werd rond het belang van fietsverlichting.

In de M van nov/dec brachten we 2 pagina’s ‘Veilig fietst het langst’ met daarin de belangrijkste veiligheidstips en regels voor fietsers en elektrische steps onder de aandacht gebracht. We ondersteunden daarmee de bestaande campagne van de Vlaamse overheid, die een folder uitbrachten en die we ter beschikking stelden via het Stadsonthaal en het onthaal in de Meerminne. In diezelfde M stond een interview met een Mortselse mama over het veilig naar school fietsen door Park Oude-God, het invoeren van de fietsstraat in de Hof van Riethwijk en de zone 30 in de Edegemsestraat. We hadden ook aandacht voor de regels van een fietsstraat, en tot slot kwam het proefproject met de dynamische verkeersborden in Mortsel-dorp en de Floralaan/Christus Koninglaan als mogelijke oplossing voor de verkeersintensiteit aan bod.

We blijven doorheen de dagelijkse werking van de communicatiedienst regelmatig de reflex maken om verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen. Deze actie is afgerond.