Status

Afgerond

Startdatum

01-01-2021

Einddatum

31-12-2022

Inhoudelijke rapportering

Een brede open school benadering wordt ondersteund door het GO! en aanbevolen door AGION met betrekking tot multifunctionaliteit. Het is belangrijk daarbij te benadrukken dat het principe brede open school zich richt op de omliggende wijk en niet de ruime omgeving. Lokaal gebonden en kleinschalige activiteiten kunnen georganiseerd worden met een beperkte impact op de omgeving.

De basisschool Ten Dorpe werd vergund met het oogmerk tot het opentrekken van de (nieuwe) turnzaal tot een polyvalente zaal. Daarbij werden uitbatingsvoorwaarden verbonden die inzetten op het gebruik van deze zaal door culturele, sport en allerhande verenigingen.

Elke school kan in aanmerking komen om turnzalen of refters om te vormen naar polyvalente zalen mits vergunning en toepassing van de uitbatingsvoorwaarden. De uitbatingsvoorwaarden worden door het college systematisch opgelegd aan alle polyvalente zalen. Ook de Parkschool met vergunde polyvalente zaal kreeg deze uitbatingsvoorwaarden opgelegd in haar exploitatietoelating zodat uitbating maximaal kan gebeuren met minimale impact op de omgeving.

Door in te zetten op polyvalente zalen met duidelijke voorwaarden kunnen scholen hun zalen voor een breder publiek openzetten. Dit komt niet alleen de school ten goede (extra inkomsten) maar ook de bewoners van Mortsel die sneller locaties kunnen vinden die geschikt zijn voor verenigingsleven, sportactiviteiten, hobby’s allerhande, zonder dat de omliggende bewoners een te zware impact ervaren.

Vanuit de dienst ruimtelijke ordening wordt de brede open school gestimuleerd in kader van ruimtelijk rendement. Dit wordt bij voorbesprekingen meegegeven als optie aan de scholen mits inpasbaar in de omgeving.

Deze actie is afgerond.