Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

De cel vrije tijd organiseert maandelijks op woensdagmiddag een creatieve workshop in De Populier, begeleid door de kunsteducatieve organisatie Vuile Vingers. Kinderen kunnen er, samen met hun ouders of grootouders, knutselen en tegelijkertijd kennismaken met de werking van het Huis voor de buurt. Ook de andere cursussen van de cel vrije tijd worden gespreid over diverse wijken en locaties in de stad. 

Het concept van de Buitenspeeldag evolueerde naar een project waarbij we kinderen (en hun ouders) stimuleren om het ganse jaar door buiten te spelen. De Buitenspeeldag op 19 april is een groot evenement dat het idee van buitenspelen centraal stelt, en kreeg in het eerste semester van 2023, net als in 2022, ook wijkgericht een vervolg. Op vijftien pleintjes en speelplekken verspreid over Mortsel vinden kinderen avatars. Scannen ze de QR-code bij die avatar, dan krijgen ze per seizoen andere buitenspeelideeën die ze ter plekke kunnen uitvoeren.  Daarnaast ontwikkelden we een boekje met buitenspeelinspiratie voor de rest van het jaar. Dat werd verdeeld op de buitenspeeldag en via de scholen.  

Tijdens de zomer kregen de avatars nieuw leven ingeblazen. Ze werden de helden van de speelpleinwerking en werden gebruikt bij Schatten van Vlieg, een zoektocht op maat van Mortsel, die het gezinsbezoek aan cultuurhuizen in Vlaanderen stimuleert. In de zomer van 2023 verstopten we de schatkist van Vlieg in de Mortselse bib.

In de binnentuin van het Meerminnehof werd tijdens de laatste twee weken van de zomervakantie de kunsteducatieve installatie 'Kapitein Nemo' van Narwal gezet in de vorm van een tentboot. Daarin konden kinderen, ouders, grootouders en bewoners van het woonzorgcentrum op zintuiglijke ontdekking, terwijl ze luisterden naar verhalen en muziek. 

In november organiseerden we in het JOC voor het eerst een tweedaags gamefestival voor jongeren onder de naam Game & Connect.