Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Agodi, het Agentschap voor Onderwijsdiensten, brengt de cijfers bij elkaar die betrekking hebben op de verplichte dagen aanwezigheid van kleuters op school.  Hoe ouder de kleuter is, hoe meer dagen hij of zij verplicht aanwezig moet zijn op school. Het recht op een schooltoelage is hieraan gekoppeld. Een kleuter van 5 jaar is sinds 2020 leerplichtig, voorheen was dit 6 jaar. Deze leerplichtige groep moet 290 halve dagen aanwezig zijn op school. Een gemiddeld schooljaar telt 320 tot 330 halve dagen. 

Het aantal kleuters dat voldoende aanwezig is in de Mortselse kleuterscholen bereikt in het schooljaar 2022-2023 een hoog percentage van 96% tot 98% als het gaat om het behalen van de norm schooltoeslag en leerplicht. De aanwezigheden die hier worden geteld, hebben te maken met de daadwerkelijke aanwezigheden van de kleuter en de door de directeur als aanvaardbaar beschouwde afwezigheden (P-codes).

Een ander cijfer betreft de norm voor de rechtstreekse toelating tot het lager onderwijs, hier tellen de P-codes niet mee. Het aantal leerlingen dat deze norm behaalt ligt lager: 76,4 %. Dit lagere cijfer moet verder onderzocht worden.