Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

We hebben extra aandacht voor groepen in de regio die moeilijker aansluiting vinden met de arbeidsmarkt zoals 55-plussers en langdurig werklozen. We trachten de jeugdwerkloosheid in onze regio terug te dringen. Hiervoor versterken we de samenwerking tussen de intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding ZORA Werkt met VDAB en dienst intensieve begeleiding van VDAB alsook met GTB door elkaars werking op mekaar af te stemmen.  De regisseur organiseert hiervoor vier maal per jaar een cliëntoverleg en dossierbespreking met medewerkers van de intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding ZORA Werkt, dienst intensieve begeleiding van VDAB en GTB.  Tevens neemt de regisseur deel aan het driemaandelijks overleg met de coördinator dienst intensieve begeleiding VDAB, coördinator ZORA Werkt en expert arbeidsbegeleiding ZORA Werkt met als doel specifieke thematische acties voor kansengroepen uit te werken en te organiseren.    

Hieruit ontstond het jobevent in samenwerking tussen ZORA Werkt en VDAB voor Oekraïners en anderstaligen op 17/1/2023 te Mortsel  en het jobatelier 'Jongeren en Werk' voor jongeren op  03/05/2023 en op 29/11 /2023 in het Overkophuis Mortsel.  Op 24/10/2023 en 25/10/2023 organiseerden we een jobevent 'industrie' te Kontich  met workshops  gekoppeld aan inzet van de VDAB industrietrailer en een jobdate met lokale werkgevers. 
De geplande  overlegmomenten met VDAB  van 10/10/2023 (Meerminne) en 6/12/2023  (VDAB Mortsel) werden geannuleerd.  De medewerkers van zowel VDAB als OCMW  waren op dat ogenblik intensief bezig met de voorbereiding van de projectaanvraag WSE Lokaal Partnerschap waarvan ZORA Werkt en VDAB de kernpartners zijn.

De Vlaamse overheid lanceerde een subsidie oproep Lokaal Activerings Pact.  Met hun aanvraag beogen de hierin samenwerkende OCMW’s van ZORA Werkt (exclusief Kontich) een verhoogde deelname aan de arbeidsmarkt en toeleiding naar duurzaam werk van de begunstigden van het recht op maatschappelijke integratie/leefloon en de tijdelijk ontheemden/begunstigden van financiële steun (equivalent leefloon). De hierboven beschreven acties rond werkgeversbenadering werden  opgenomen in het Actieplan Lokaal Activeringspact en met de aangevraagde financiële middelen werd een jobhunter ZORA Werkt aangeworven.