Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Open leeratelier: code WSE-LR2 2024
We exploreren de mogelijkheden van een (open) leeratelier met focus op de nood aan een opleiding rond attitude en oriëntatie zodat werkzoekenden met een grote afstand tot het sociaal en regulier economisch circuit laagdrempelige kansen tot werkplekleren krijgen. Uit de omgevingsanalyse en tijdens de brainstormsessies blijkt dat er een groep lokale werkzoekenden met een grote afstand tot werk gebaat is bij een laagdrempelige plek waar de eerste stappen op vlak van werk gezet kunnen worden en waar vooral gewerkt kan worden aan arbeidsattitudes. De regisseur onderzoekt welke vormen van werkplekleren zoals wijk-werken, arbeidsmatige activiteiten, beroepsverkennende stage, werkervaringsstage, groeien en leren op de werkvloer, gemeenschapsdienst, … al dan niet in combinatie met elkaar hierbij het beste toegepast kunnen worden. Op deze manier versterken we werkzoekenden uit de kansengroepen door leerwerk mogelijkheden en werkervaringsplekken aan te bieden en verhogen we hun kansen op werk. De regisseur volgt de hiertoe door VVSG alsook door Agentschap WSE verstrekte informatie nauw op. De actie wordt opgestart in 2024.

Gemeenschapsdienst: code WSE -LR2  2023
De regisseur onderzoekt op welke manier de lokale besturen een rol opnemen in de nog op te richten gemeenschapsdiensten en hoe deze maatregel zich ten aanzien van andere vormen van werkplekleren kan verhouden. De regisseur informeert de lokale besturen over de ESF oproep 572 waarmee middelen voorzien worden voor lokale besturen voor het creëren van leerwerkplekken voor gemeenschapsdienst. De regisseur organiseerde in februari 2023 een infosessie voor de lokale besturen van de ZORA regio. Hierin werd duiding gegeven over het kader van de tender GLOW waarbinnen de gemeenschapsdienst zich zal situeren. Tevens gaf de regisseur uitleg over de ESF oproep 572.  We bekijken of er op bovenlokaal vlak (niveau ZORA) werkplekken georganiseerd moeten worden en of er middelen vanwege ESF voor voorzien moeten worden.  

Lokaal bestuur Mortsel zet in op het creëren van leerwerkplekken voor kwetsbare werkzoekenden binnen de gemeenschapsdienst en genereert hiervoor de Large Output met 18 leerwerkplekken. De hiervoor te verkrijgen middelen ten bedrage van 44.381,06 zullen worden aangewend om de omkadering en begeleiding op de werkvloer te versterken zodat kwalitatieve leerwerkplekken aangepast aan de competenties en noden van de beoogde doelgroep aangeboden worden. Minimum zes begeleiders op de werkvloer zullen een mentoropleiding volgen zodat zij een adequate werkbegeleiding kunnen aanbieden. De leerwerkplekken zullen georganiseerd worden in het opleidings-en tewerkstellingsproject Fort Opstap, het sociaal wassalon 't Waske, het woonzorgcentrum Meerminnehof, de stedelijke scholen (Parkschool en Lieven Gevaert), de buitenschoolse kinderopvang en de stedelijke Werf.

Binnen de ZORA regio zetten tevens Edegem (6), Kontich  (3), Wommelgem (3) leerwerkplekken in het kader van de oproep 'Gemeenschapsdienst'  in.