Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Het project  "Gered" is vanuit vzw “waar het om draait” in 2023 gestart met een sneakerproject naast de wasserij in Meerminne 6  (kelder).  
Met het project ‘Gered’ wil Matt een aanbod formuleren naar NEET jongeren (not in employment, education or training) en hen zo een zinvolle tijdsbesteding aanbieden alsook hen te connecteren en toekomstperspectief te bieden.  En dat door afgedankte sneakers een nieuw leven te bieden.  Zij doen dit met ondersteuning van lokaal bestuur Mortsel die een locatie voorziet en Opnieuw en co die hen aan afgedankte sneakers helpt.  De dienst voor arbeidsbegeleiding ZORA Werkt werkt met het project samen om zo laagdrempelige werkervaring aan hun cliënten te kunnen aanbieden.  Op de informatiesessie "Jongeren en Werk" van oktober 2023  in het Overkophuis Mortsel die ZORA Werkt samen met VDAB organiseerde, werd het project "Gered" aan de jongeren voorgesteld die zich dan kandidaat konden stellen om deel te nemen.

De ILV ZORA Werkt staat in voor de acties rond werk opgenomen in de subsidie oproep "Plan Samenleven"  waarop de lokale besturen van de ZORA regio een subsidie aanvraag ingediend hebben.  Een van de hierin opgenomen acties is het aanbieden van fietslessen aan kwetsbare werkzoekenden in samenwerking met Ligo (theoretisch gedeelte) en Werkmmaat (Fietspunt)  voor het praktische luik.  Werkmmaat is bereid om weesfietsen tegen onderdelen prijs in orde te maken en ter beschikking te stellen aan ZORA Werkt zodat deelnemers aan de fietslessen die niet beschikken over een fiets alsnog kunnen deelnemen aan de fietslessen.  Op die manier krijgen afgedankte weesfietsen een nieuwe bestemming. Bovendien zal Werkmmaat ondersteuning bieden aan de praktische fietslessen in samenwerking met een vrijwilliger van de fietsersbond.

We bevorderen  circulaire economie en duurzaamheid door acties rond sociale economie en duurzaamheid te publiceren in gemeentemagazines en op gemeentelijke websites van lokale besturen. Minstens tweemaal per jaar neemt de regisseur het initiatief om een artikel rond sociale economie en duurzaamheid  in de gemeentemagazines te publiceren.

In 2023 verschenen er artikels rond volgende onderwerpen:

  • De Geus Plus:  fietsenhandelaar  inclusief ondernemen via  tewerkstelling van kansengroepen; 
  • Igean/Energiekloket:  energiecrisis (oplijsting maatregelen), klimaatsubsidie (subsidiereglement klimaatmaatregelen), klimaatneutraal wonen;
  • Mortsel fair trade gemeente:  Winkel Fair actie - Faire handelaar;
  • Digibank:  digipunten en uitleendienst;
  • Informatie mbt aanvraag en reglementering rond laadpalen elektrische wagens;
  • vzw Klimaatwerf:  infosessie duurzaam verwarmen;