Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

We sluiten een samenwerkingsovereenkomst af tussen VDAB en de lokale besturen van de ZORA regio. Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van ZORA Werkt en VDAB Antwerpen. Hierin leggen we actiedomeinen vast en plannen we acties in een actieplan. Hiermee beogen we drie centrale ambities:

  1. Meer mensen aan de slag: We dringen de jeugdwerkloosheid terug, we hebben extra aandacht voor groepen die moeilijker de aansluiting vinden met de arbeidsmarkt (55+, langdurig werklozen). Het lokaal bestuur en VDAB werken samen aan het activeren van burgers richting arbeidsmarkt, versterken de communicatie tussen VDAB en OCMW en ondersteunen, creëren kansen en opstapmogelijkheden binnen een inclusieve economie. We werken daarbij ook intensief samen rond wijkwerken, het inzetten op sociale economie en op het stelsel tijdelijke werkervaring
  2. Veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt: Lokale besturen en VDAB ondersteunen bedrijven om te komen tot een lokale inclusieve economie. We werken samen aan afstemming van vraag en aanbod, samenwerking tussen sociale economie en het normaal economisch circuit en zetten in op werkplekleren.
  3. Sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat. We werken aan het principe van levenslang leren in functie van een duurzaam loopbaanbeleid. Vanuit een breed partnerschap met daarin onder andere de lokale besturen, vormingsorganisaties, VDAB willen we onder leiding van ZORA Werkt een Digibank implementeren om te werken aan E-inclusie en digitalisering van digitaal kwetsbaren. Via een lokaal opleidingsaanbod (mobiele opleiding VDAB) willen we lokale werkzoekenden een opleiding in eigen streek aanbieden en kansen op tewerkstelling verhogen.

We evalueren jaarlijks het actieplan in de stuurgroep ZORA Werkt – VDAB en voegen bijkomende acties toe indien nodig. De regisseur coördineert het proces tot opmaak samenwerkingsovereenkomst en bewaakt de hierin opgenomen communicatie en overlegstructuur alsook het evaluatie proces. Jaarlijks worden de opgenomen acties door de regisseur gerapporteerd aan het Beheerscomité ZORA Werkt.  

In de loop van 2023  werd de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de lokale besturen van de ZORA regio in alle besturen ondertekend.

De Vlaamse overheid lanceerde een subsidie oproep Lokaal Activerings Pact .  Met hun aanvraag beogen  de hierin  samenwerkende OCMW’s  van ZORA Werkt (exclusief Kontich) een verhoogde deelname aan de arbeidsmarkt en toeleiding naar duurzaam werk van de begunstigden van het recht op maatschappelijke integratie/leefloon en de tijdelijk ontheemden/begunstigden van financiële steun (equivalent leefloon).  

We hebben  een actieplan opgesteld  dat afgestemd werd  met de acties die met project WSE Lokale Partnerschappen en met project Plan Samenleven opgenomen worden.  

  • Werkgeversbenadering: versterking inzet werkplekleren (stages/AMA Welzijn) bij reguliere bedrijven en sociale economie 
  • Organisatie van jobevent en bijblijfsessie werkgevers
  • Kleinschalige inhouse jobmatiching en bedrijfsbezoeken 
  • Bijkomend inzetten op indiceren van leefloongerechtigde clienten  naar collectief en individueel maatwerk
  • Inzetten op Taalcoaching op de werkvloer tijdens werkplekleren

De acties vinden plaats tussen 1 december 2023 en 30 november 2024. Het plan van aanpak wordt - met een advies van VDAB - toegevoegd aan het actieplan dat in het kader van de samenwerkingsovereenkomst VDAB-lokale besturen ZORA Werkt reeds werd afgesloten