Status

Stopgezet

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2022

Inhoudelijke rapportering

We splitsten in 2021 de rollen van coördinator ZORA Werkt, regisseur lokale sociale economie en expert arbeidsbegeleiding van de intergemeentelijke dienst voor arbeidsbegeleiding op. Hierdoor

  • verhoogden we de kwaliteit van de geboden dienstverlening ten aanzien van kwetsbare lokale werkzoekenden;
  • ondersteunen we het team van arbeidsbegeleiders;
  • optimaliseren we het verkrijgen en toewijzen van financiële middelen voor de ILV ZORA Werkt.  

In 2020 en 2021 bouwden we de samenwerking tussen ZORA Werkt en VDAB (Team Intensieve Dienstverlening) verder uit met een structureel (werkers) overleg en een regelmatig afstemmings- en coördinatieoverleg tussen beide organisaties. Hierdoor worden bijvoorbeeld taken rond de toeleiding van doelgroepwerknemers naar vacatures binnen sociale economie beter op elkaar afgestemd waardoor kandidaat doelgroepwerknemers en openstaande vacatures sneller gematcht worden. 

In 2021 startten we met het werken aan een nieuwe samenwerkingsovereenkomst die een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van ZORA WERKT en VDAB Antwerpen beoogt. Samen worden actiedomeinen en acties vastgelegd in het actieplan.

Een themagroep met afgevaardigden van het beheerscomité ZORA WERKT en medewerkers van de VDAB kwam voor een eerste maal samen eind juni 2021. In het najaar van 2021 gebeurde dit ook op medewerkersniveau, wat leidde tot de opstelling van concrete acties binnen de actiedomeinen welke opgenomen worden in de samenwerkingsovereenkomst. In de loop van 2022 werden deze concrete acties nog verder uitgewerkt en afgestemd  met het beleidsniveau van de participerende lokale besturen zodat de samenwerkingsovereenkomst in  het najaar van 2022 gefinaliseerd en bekrachtigd werd.  

Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van ZORA Werkt en VDAB Antwerpen. Hierin leggen we actiedomeinen vast en plannen we acties in een actieplan. Hiermee beogen we drie centrale ambities:

1. Meer mensen aan de slag: We dringen de jeugdwerkloosheid terug, we hebben extra aandacht voor groepen die moeilijker de aansluiting vinden met de arbeidsmarkt (55+, langdurig werklozen). Het lokaal bestuur en VDAB werken samen aan het activeren van burgers richting arbeidsmarkt, versterken de communicatie tussen VDAB en OCMW en ondersteunen, creëren kansen en opstapmogelijkheden binnen een inclusieve economie. We werken daarbij ook intensief samen rond wijkwerken, het inzetten op sociale economie en op het stelsel tijdelijke werkervaring

2. Veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt: Lokale besturen en VDAB ondersteunen bedrijven om te komen tot een lokale inclusieve economie. We werken samen aan afstemming van vraag en aanbod, samenwerking tussen sociale economie en het normaal economisch circuit en zetten in op werkplekleren

3. Sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat We werken aan het principe van levenslang leren in functie van een duurzaam loopbaanbeleid.

Vanuit een breed partnerschap met daarin onder andere de lokale besturen, vormingsorganisaties, VDAB willen we onder leiding van ZORA Werkt een Digibank implementeren om te werken aan E-inclusie en digitalisering van digitaal kwetsbaren. Via een lokaal opleidingsaanbod (mobiele opleiding VDAB) willen we lokale werkzoekenden een opleiding in eigen streek aanbieden en kansen op tewerkstelling verhogen., We evalueren jaarlijks het actieplan in de stuurgroep ZORA Werkt – VDAB, voegen bijkomende acties toe indien nodig.

Deze actie wordt stopgezet. Vanaf 2023 rapporteren we over lokale sociale economie onder de acties 5.2.4.8 en volgende.