Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

De ILV ZORA Werkt neemt de regierol voor sociale economie en werk in de ZORA regio effectief op en zet hiervoor een regisseur sociale economie in.

De regisseur sociale economie en werk is in dienst bij lokaal bestuur Mortsel. Aanvankelijk voor de periode 2020-2022 via een inzet van 0,5 VTE. 
Voor de periode 2023-2025 verruimde de Vlaamse Overheid de regierol tot het bredere werkgelegenheidsbeleid. Het hiervoor jaarlijks toegekend subsidiebedrag verhoogde van 50.000 euro naar 65.395,38 op jaarlijkse basis. Tevens werd de inzet van de regisseur vanaf 2023 verhoogd naar 0,8 VTE.
De regisseur sociale economie en werk zal in de periode 2023 – 2025 met de door de Vlaamse overheid omschreven beleidsdoelstellingen aan de slag gaan:

  1. het opnemen van de lokale regierol sociale economie en werk door de lokale besturen
  2. de tewerkstelling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de reguliere en de sociale economie bevorderen en daarbij drempels richting de arbeidsmarkt wegnemen, o.m. via de instrumenten wijk-werken, tijdelijke werkervaring en gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden
  3. het ondernemerschap, waaronder het sociaal ondernemen en het maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderen
  4. de samenwerking en partnerschappen met VDAB en andere lokale arbeidsmarktactoren faciliteren en een lokale samenwerkingsovereenkomst met VDAB sluiten en opvolgen

Door de opname van de regierol voor sociale economie en werk en de inzet van een regisseur sociale economie en werk ontwikkelen we een gedragen beleidsvisie op de sociale economie in de ZORA regio en creëren we een breed draagvlak binnen de verschillende deelnemende gemeenten over de meerwaarde en de opportuniteiten van de sociale economie. We zetten hierbij in op een integrale en gecoördineerde aanpak om de uitbouw van een volwaardige en performante sociale economie en bijhorend aanbod van sociale tewerkstelling van kansengroepen te verkrijgen.  

Op basis van de uitgevoerde omgevingsanalyses (naar aanleiding van verschillende projectoproepen) en na brainstormsessies gehouden met enerzijds  de medewerkers van OCMW dienst arbeidsbegeleiding en VDAB team Intensieve Begeleiding, en anderzijds de leden van het Beheerscomité ZORA Werkt (1 politiek en 1 ambtelijk gemandateerd lid per participerende gemeente) werd een actieplan per beleidsdoelstelling opgesteld. 

Elk actieplan bestaat uit meerdere acties die binnen een vooropgestelde realisatietermijn uitgevoerd worden. De vier Vlaamse beleidsprioriteiten voor Sociale Economie en Werk worden aldus opgenomen. We creëren een regionale arbeidsmarkt die meehelpt aan het dichten van de kloof tussen (langdurig) werkzoekenden en het tekort aan arbeidskrachten in het regulier economisch circuit, het bevorderen van de tewerkstellingskansen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt  in de reguliere en de sociale economie. We zetten hierbij in op het wegnemen van drempels richting arbeidsmarkt. We promoten het ondernemerschap waaronder het sociaal ondernemen en het maatschappelijk verantwoord ondernemen. We faciliteren de samenwerking met VDAB en andere lokale arbeidsmarktactoren.