Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Transitie lokale diensteneconomie:
We informeren en ondersteunen lokale sociaal economie organisaties bij de transitie van Lokale Diensten Economie naar Individueel Maatwerk of Collectief Maatwerk. De regisseur ondersteunt het intergemeentelijk fietspunt, uitgebaat door vzw Werkmmaat in de ZORA regio met het vernieuwen van de opdrachtverklaring van de lokale besturen met het oog op een succesvolle inkanteling in Collectief Maatwerk. De regisseur organiseerde hiervoor in de loop van 2023 meerdere bijeenkomsten met afgevaardigden van de lokale  besturen en vzw Werkmmaat. De regisseur organiseerde ook per bestuur en op locatie overleg om de lokale afspraken van het bestuur met Werkmmaat te evalueren en indien nodig aan te passen. Dit heeft als doel een verbeterde werking en dienstverlening van het fietspunt ten aanzien van de lokale besturen.

De regisseur stuurde  het proces tot opmaak van de hernieuwde opdrachtverklaring  en stelde beleidsvoorbereidende documenten op met het oog op goedkeuring ervan in de lokale besturen van de ZORA regio. De vernieuwde opdrachtverklaring werd in de loop van 2023 door de ZORA besturen goedgekeurd behoudens de financiële impact  van het wegvallen van de LDE subsidie. Werkmmaat heeft gekozen om in te kantelen in het collectief maatwerk. Ook ten aanzien van het LDE project van het OCMW Mortsel heeft de regisseur een adviserende rol opgenomen teneinde de keuze tot inkanteling ervan in het individueel of collectief  maatwerk mogelijk te maken. OCMW Mortsel heeft gekozen voor inkanteling in Individueel Maatwerk met gebruik van de overgangsmaatregel (tot 30/6/2025). Met Sense Mortsel (inkanteling in collectief maatwerk),  met Kina vzw (individueel maatwerk), Gamiliehulp Goed Wonen (individueel maatwerk)  en  Ecoso  (collectief maatwerk) werden gesprekken gehouden.  
Het doel ervan was dat voormalige LDE organisaties in de loop van 2023 een geslaagde transitie maakten van LDE naar hetzij Individueel of Collectief Maatwerk, dat de tewerkstellingskansen voor kwetsbare werkzoekenden minstens behouden bleven en de geboden dienstverlening aan de inwoners van de participerende besturen de kwaliteitsvereisten bleef nakomen. De regisseur  trad in deze op als procesbegeleider. Dit werd verder meegenomen in de opmaak van een subsidiereglement voor sociale economie (verdeling van de werkingsmiddelen Aanvullende Lokale Diensten) die aan de lokale besturen werden toegekend om het wegvallen van de SINE middelen bij LDE organisaties te compenseren.  De regisseur werkte voor de lokale besturen van Mortsel en Wommelgem  verdeelsleutels voor de ALD middelen uit die door de respectievelijke gemeenteraden goedgekeurd werden.    

Lokaal Bestuur Mortsel heeft van de Vlaamse overheid een  werkingsbudget ten bedrage van 110.068,79 euro  (1ste periode van  1/7/2023 -31/12/2024) toegewezen gekregen  (Middelen Aanvullende Lokale Diensten - ALD) die aangewend moeten worden om de organisaties die deze SINE middelen verliezen te compenseren. Tevens heeft Mortsel de opgave gekregen van  organisaties en het aantal doelgroepwerknemers werkzaam in 2022-K4. Om de beperkte ALD middelen in verhouding tot de SINE maatregel  correct te verdelen en een overcompensatie van organisaties die inkantelen in collectief maatwerk (Sense Mortsel en Werkmmaat) te vermijden, dienen we een goede verdeelsleutel te hanteren.  

Op 28/11/2023 keurde de gemeenteraad Mortsel een verdeelsleutel goed ter verdeling van de Vlaamse werkingssubsidie aanvullende lokale diensten.  De werkingssubsidie in het kader van de diensten van algemeen economisch belang voor 2023, 2024 en 2025 zal over de volgende  LDE-initiatieven worden verdeeld: OCMW Mortsel (65,40%), KINA p.v. (1,09%), Werkmmaat vzw (15,56%) en  Sense Mortsel vzw (17,95%). De gemeenteraad van Wommelgem keurde  de verdeelsleutel goed met verdeling van de ALD middelen 2023, 2024 en 2025 aan Familiehulp Goed Wonen (10,4% zijnde 1.211,24 euro), KINA pv (11,50% zijnde 1.339,345 euro) en Ecoso vzw (78,30% zijnde 9.119,25 euro).  

De ontvangen werkingsmiddelen in 2023 werden volgens deze verdeelsleutels aan de organisaties  doorgestort. Vermits er bij de overige lokale besturen uit de ZORA regio slechts 1 LDE organisatie actief was op het grondgebied (Kina pv.) diende er daar geen verdeelsleutel opgesteld te worden en volstond een nieuwe opdrachtverklaring.  

Zie ook bij 'opmaak subsidiereglement sociale economie' onder actie  5.2.4.10.