Status

In uitvoering

Startdatum

01-10-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Twee buurtregisseurs van de welzijnsregie ontfermen zich over het schoolopbouwwerk richting alle lagere scholen van Mortsel. Concreet gaan ze aan het begin van elk schooljaar langs bij alle lagere scholen om zich voor te stellen en af te toetsen waar de welzijnsregie een verschil kan maken bovenop het werk van de zorgcoördinatoren van de scholen.

Daar waar een zorgcoördinator beperkt is in mogelijkheden gaan buurtregisseurs een stap verder. In 2023 zijn er verschillende huisbezoeken geweest om de brugfunctie op te nemen tussen de scholen en de ouders. Die huisbezoeken hebben dikwijls geresulteerd in het vaststellen van multiproblematieken (isolement, geen vrijetijdsactiviteiten, taalonmacht, miscommunicatie...). Naast de huisbezoeken hebben de buurtregisseurs ook een grote rol gespeeld bij het inschrijven van kwetsbare kinderen in de lagere scholen. Dat zijn dikwijls kinderen van gezinnen die recent in het land terecht waren gekomen en zeer weinig kennis hadden over het onderwijssysteem van België.

Niet enkel de scholen zijn tevreden met de hulp van de buurtregisseurs, maar ouders geven ook aan dat de tussenkomst van de brugfiguren een cruciale rol speelt. We onderzoeken de mogelijkheden om hier op in te zetten vanuit Plan Samenleven.