Status

Op te starten

Startdatum

01-10-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Iedereen krijgt wel eens te maken met ongewenst gedrag en discriminerende of racistische uitspraken. Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, in de school, in de sportclub en zelfs op het werk. Maar het kan best moeilijk zijn om te reageren, niet alleen als slachtoffer, maar ook als getuige. Daarom organiseren we een omstaanderstraining voor medewerkers die een zekere contactfunctie hebben.  
Het doel van omstaanderstraining is om hen in staat te stellen actief en gepast op te treden wanneer ze getuige zijn van problematische situaties. De training omvat verschillende strategieën over het herkennen van potentieel schadelijk gedrag, het inschatten van risico's, het veilig en effectief interveniëren en het bieden van ondersteuning aan degenen die slachtoffer zijn geworden.
 
Deze omstaanderstraining kadert binnen de projectoproep Plan Samenleven, waar mei 2023 werd op ingetekend. Oktober 2023 werd onze oproep goedgekeurd door Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). Wegens een, door ABB,  foutief geregistreerd penhouderschap en laattijdige betaling van de projectsubsidies op 12/12/2023 kan de omstaanderstraining pas starten in het voorjaar van 2024.