Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2022

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Lokaal bestuur Mortsel richtte drie locaties als collectiviteit voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in. Het gaat in totaal over 94 bedden.

In het voorjaar van 2023 beslisten we om de huur van locatie Meerminne 2 op te zeggen en de bewoners te verhuizen naar vrije kamers in Vreugdeborg of Meerminne 6. In deze laatste werden op de derde verdieping vijf extra kamers voor vier personen ingericht. Het aantal bedden wijzigde hierdoor niet en beide locaties bieden meer comfort aan onze bewoners dan Meerminne 2.

Eind 2023 waren 58 bedden van de voorziene 94 toegewezen. We trachten hierbij steeds de vrije plaatsen optimaal te bezetten. Eind december ving Mortsel 172 Oekraïense vluchtelingen op.  Dit komt neer op 146% van het richtinggevend cijfer.

De opvang van deze crisis zit na bijna twee jaar vervat in de dagelijkse werking. De dagdagelijkse begeleiding van de collectiviteiten wordt binnen de cluster welzijn opgevangen door welzijnsregie, meer bepaald een buurtregisseur. Zij ontvangt en begeleidt de Oekraïners bij hun aankomst, wijst ze de weg naar o.a. de dienst burgerzaken en welzijn maar ook in verband met medische problemen, onderwijs, taalcursussen,... is zij het aanspreekpunt en verwijst zij de bewoners naar de juiste persoon of instantie. De cel noodplanning zorgt voor de coördinatie van alle vragen tot opvang die we enerzijds ontvangen van naburige gemeenten en anderzijds vanuit het VLaams OndersteuningsTeam (VLOT) Oekraïne. 

De regiocoördinator van het VLOT-team Antwerpen Kempen zuid bracht in november 2023 een bezoek aan de collectiviteit Meerminne 6. Tijdens dit bezoek werden er knelpunten besproken maar ook de zaken die goed verlopen. Er werd uitleg gegeven over het reilen en zeilen van onze aanpak en hoe wij in Mortsel omgaan met deze crisis. Ons warme onthaal naar de ontheemden toe werd sterk geapprecieerd, evenals het enthousiasme van de medewerkers en de sfeer die in de opvang hangt.

Vanuit het Europese Fonds Asiel, Migratie en Integratie en via Vlaanderen werden middelen ter beschikking gesteld in het kader van de opvang van ontheemde Oekraïners. Deze middelen worden toegekend aan de lokale besturen wanneer zij functionarissen hebben aangeduid om specifieke opdrachten in het kader van de opvang van de ontheemden op te nemen. Deze oproep werd in het najaar 2023 gelanceerd. De gemeenteraad besliste op 28 november 2023 hierop in te gaan waarna een dossier werd ingediend.