Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2023

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Binnen de regio Antwerpen grepen we samen met de andere gemeenten de kans aan om een projectaanvraag uit te schrijven voor Gemeente zonder Gemeentehuis met een focus op innovatieve dienstverlening. De projectoproep is een middel om kennis op te doen over hoe we in de toekomst op een flexibele manier kunnen samenwerken binnen de regio. Dit ontwikkeltraject wordt ondersteund door de VVSG onder de noemer van ‘Labo Regiovorming’.

De uitkomst van deze projectaanvraag werd een slimme virtuele servicemedewerker, ‘REGI van de regio’. Deze zal de burger begeleiden bij zijn zoektocht op de website van de lokale besturen. Chatbottechnologie wordt op een doorgedreven manier ingezet om informatie intergemeentelijk en bovenlokaal te gebruiken en daarmee de burger te informeren. Hierdoor kunnen we de burger breder informeren dan de klassieke gemeentelijke website. Deze slimme virtuele servicemedewerker zal proactief en tijds- en plaatsonafhankelijk extra informatie aanbieden. 

In 2023 werd een externe projectcoördinator aangesteld om het project op te volgen. Het bedrijf Cegeka werd via het raamcontract van de Vlaamse Overheid aangesteld om deze innovatieve chatbot te ontwikkelen. We maken gebruik van artificiële intelligentie om op een goede manier vragen te kunnen beantwoorden. Binnen het project hechten we veel belang aan digitale inclusie. Daarom werd in 2023 een gebruikerspanel samengesteld die werden bevraagd over de gebruikersnoden.