Status

In uitvoering

Startdatum

01-09-2022

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Op 9 januari 2023 startte onze Talent scout. In eerste instantie werd de focus van haar opstart gelegd op twee stromen: 

  1. instroom (van extern naar onze organisatie)
  2. doorstroom (versterking van huidig personeel op basis van talent)

Een aantal zij-projecten hebben raakvlakken en worden deels door de Talent scout mee opgevolgd: 

  • KANZ (via Borsbeek - partner)
  • Zorgplekleren in MMH
  • Dag Van De Zorg (instroom en doorstroom)

Op 13 januari 2023 vond de stuurgroep plaats waar ook een vertegenwoordiger van de Provincie Antwerpen aanwezig was. 

Volgende stappen werden in de eerste helft van dit jaar gezet: 

  • Opstart Oekraïense kandidaten
  • Jobmarkt - KANZ ism ZORA Werkt waar ook de doelgroep Oekraïense ontheemden werd aangesproken
  • Dag van de zorg
  • Afspraken/blauwdruk zorgplekleren: opstart volgend schooljaar met skillslab
  • Zij-instromers opgestart
  • Doorstroomtrajecten: vijf huidige personeelsleden starten in een opleidingstrajecten tot zorgkundige (nu logistieke/polyvalente medewerkers)

Op 7 juli 2023 nam VONK een filmpje op in het kader van schitteren in de zorg rond het succesverhaal van Tewelde. 

In de tweede helft van het jaar lag de nadruk vooral op de verschillende tewerkstellingsstromen opvolgen en op het borgen van opgedane kennis in de organisatie. 

Op 13 juli werden tijdens de stuurgroep Schitteren in de Zorg volgende zaken besproken/beslist: 

  • dag van de zorg zullen we niet opnieuw op dezelfde manier organiseren. We ontvingen zeer veel volk maar vooral klanten, en slechts een klein deel potentiële werknemers - de impact van de organisatie van zo'n dag - weliswaar positief voor de employer branding ook naar eigen medewerkers - weegt niet op tegen het kleine resultaat op vlak van wervingsgesprekken. 
  • de issues die we zien bij NARIC aanvragen: ook de Provincie zal hier druk op zetten
  • uitdagingen individueel maatwerk (IMW): veel uitdaging bevindt zich in de intensiteit van begeleiding. 1 op 1 begeleiding is hierin belangrijk en een vast aanspreekpunt bij moeilijkheden is belangrijk. 
  • onthaalproces wordt bekeken - breed omdat alle medewerkers hier recht op hebben maar ook gericht op de doelgroep binnen dit project. 

Rond individueel maatwerk werden ook verdere stappen genomen. De talent scout volgde de opleiding om te indiceren, niet vanuit de idee om in eerste instantie zelf te indiceren maar wel om inzicht te krijgen in hoe dit werkt en welke profielen binnen het vaste personeelsbestand in aanmerking komen. 

Na de zomer startten enkele vaste medewerkers met hun opleiding via leertrajecten. Dit liep niet overal even vlot, maar gaf wel een aantal leidende principes die we installeerden naar de toekomst toe. Ook werd gekeken naar hoe we dit niet te vrijblijvend maken, we willen immers investeren maar er ook rendement (tewerkstelling) uit halen. 

De provincie organiseerde op 15 september een netwerkmoment om de ervaringen vanuit de verschillende projecten van 'schitteren in de zorg' te delen en elkaar te inspireren. De talent scout presenteerde de stappen die we in Mortsel zetten en kreeg veel positieve reacties op het combineren van verschillende maatregelen en bijkomend vanuit menselijk kapitaal werken op maat. 

Eind september 2023 liep het eerste projectjaar af. We kregen obv verantwoording een goedkeuring voor een tweede projectjaar en meteen ook verlenging van dit projectjaar tot einde 2024. Het tweede projectjaar had voornamelijk tot bedoeling om de leerpunten en best practices te borgen en te finetunen. Dit gebeurde ondermeer door een stuk van de begeleiding door de talent scout over te dragen naar een nieuwe rol in het woonzorgcentrum, namelijk de jobcoach. Deze staat vooral in voor het opvolgen van begeleiding op de werkvloer en is het aanspreekpunt voor zowel coaches als voor de mentoren onder het personeel. Ook HR wees een expert toe die zich vooral buigt over deze tewerkstellingstrajecten, met als doel samen het sluitstuk en de brug te maken tussen noden van de medewerkers en de noden van de organisatie, en op meer concreet niveau de balans te houden tussen draagkracht van het team en het aantal begeleidingen nodig op de werkvloer. Hierover werden, ook in kader van personeelsbudget, na een experimenteerfase concrete afspraken en quota op gezet. 

Op 5 oktober 2023 vond de laatste stuurgroep plaats. Hier werd vooral gekeken naar acties rond employer branding en naar inclusief werken.