1.2.3.4 Sensibiliseren en promoten van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam ondernemerschap
Status
In uitvoeringStartdatum
01-01-2020Einddatum
Inhoudelijke rapportering
Het aankoopbeleid is een heel krachtig instrument dat elke stad of gemeente kan gebruiken als hefboom om verschillende duurzame doelstellingen, waaronder het stimuleren en ondersteunen van de lokale sociale economie, van een gemeente te behalen. Een strategische benadering van het aankoopbeleid kan ervoor zorgen dat er naast de primaire doelstelling van de aankoop an sich ook andere doelstellingen bereikt kunnen worden, bijvoorbeeld minder CO²-uitstoot, meer lokale (sociale) tewerkstelling, het stimuleren van de korte keten, etc.
We toetsen het aankoopbeleid van de lokale besturen op het duurzame karakter en het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We organiseren een jaarlijks (netwerk)event rond de thema’s MVO, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en het voeren van een duurzaam aankoopbeleid. Het doelpubliek zijn lokale besturen, reguliere en sociale ondernemers. Hierbij worden good practices in de verf gezet.
De expert centrale aankoop van stad Mortsel zal deelnemen aan het Lerend Netwerk voor Duurzame Overheidsopdrachten georganiseerd door de Provincie Antwerpen. De doelstelling ervan is kennis en expertise met elkaar te delen zodat een duurzaam aankoopbeleid voorzien wordt. Ondertussen zijn de experten van de lokale besturen online al in de weer met uitwisseling van good practices.
Er wordt een toekenning van een puntenvoordeel opgenomen in het gunningscriterium voor de toewijzing van gunningen voor ondernemingen in de sociale economie. Concreet gaat het om ondernemingen die:
- een erkend maatwerkbedrijf zijn;
- een erkende maatwerkafdeling binnen de onderneming hebben die instaat voor de uitvoering van de gegunde opdracht;
- ondernemingen en werkgevers die initiatieven inrichten binnen de lokale diensteneconomie en erkend zijn betreffende de lokale diensten economie;
- ondernemingen en werkgevers die erkend zijn als inschakelingsbedrijf (sociale inschakelingseconomie SINE);
- erkend zijn als invoegbedrijf.
Daarnaast kan er puntenvoordeel gegeven worden aan:
- een onderneming die beroep doet op een onderaannemer die een van bovenstaande erkenningen heeft, voor de uitvoering van zijn opdracht;
- een onderneming die tewerkstelling aanbiedt voor kansengroepen. De dienstverlener omschrijft in de offerte uitvoerig hoe aan deze voorwaarden zal voldaan worden. De dienstverlener zal aangeven hoe de opleiding en begeleiding van deze werknemers gebeurt, communicatie bij mogelijke knelpunten met deze sociale doelgroep, de afspraken, de procedures en opvolging.
Dit bijkomend criterium in de gunningsprocedure werd ondertussen al toegepast voor de gunning van het wassen van de werkkledij van het stadspersoneel van Mortsel. Deze werd gegund aan wasserij Gazelle uit Wommelgem.
In ons aankoopbeleid maken we telkens de reflex of we bepaalde opdrachten exclusief dan wel gedeeltelijk kunnen voorbehouden voor de sociale economie. Zo heeft de gemeenteraad in oktober 2021 goedkeuring gegeven aan de uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomst met Opnieuw & Co vzw voor de inzameling van herbruikbare goederen. De uitbreiding betreft het behandelen van gevonden fietsen en ‘weesfietsen’ als volgt:
- het weghalen van de fietsen;
- het tijdelijk opslaan van de fietsen in de gebouwen van Opnieuw & Co aan de Vredebaan gedurende drie maanden;
- de registratie van de fiets op www.gevondenfietsen.be;
- de organisatie van de bezichtiging van de fietsen.
De schoonmaak van de Academie voor Beeldende Kunst 2022-2026 werd voorbehouden voor de sociale economie en wordt uitgevoerd door schoonmaakbedrijf Care nv, een zusterbedrijf van Het Facility Punt (invoegbedrijf uit Gent). Het Facility Punt maakt schoon in kantoren en bedrijven, en dit door het inzetten van invoegmedewerkers. Ze zijn een sociaal-economisch schoonmaakbedrijf. De medewerkers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt en voeren ondersteunende opdrachten uit in een organisatie. Concreet betekent dit: schoonmaken, wassen van ramen en andere facilitaire taken.
Ook het raamcontract onderhoud Oude Spoorwegberm 2022-2026 werd voorbehouden voor de sociale economie en wordt uitgevoerd door Natuurwerk vzw uit Turnhout. Natuurwerk verricht duurzaam natuur- en landschapsbeheer. Het bevorderen van de biodiversiteit staat hierbij voorop, vanuit een ecologische visie en met een professionele omkadering. Natuurwerk is een sociale en duurzame onderneming met een 120-tal werknemers, met het administratieve hart in Turnhout en 6 magazijnen verspreid over de provincie Antwerpen.
Het feestmateriaal van stad Mortsel 2021 - 2024 wordt verhuurd via Kringloopcentrum Opnieuw en Co.
Voor de schoonmaak van de scholen en een aantal gebouwen van het lokaal bestuur voor 2023-2027 werd in het bestek het gunningscriterium sociale tewerkstelling opgenomen. Dit is intussen gegund aan FluxGO uit Borsbeek. Als erkende organisatie voor sociale economie vervult FluxGO enerzijds taken die niet haalbaar zijn binnen het commerciële circuit en stelt de organisatie anderzijds mensen tewerk die op de reguliere arbeidsmarkt geen kans maken.
In het stadsmagazine wordt regelmatig rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord gecommuniceerd.