3.1.1.2 Verbreding buddywerking
Status
In uitvoeringStartdatum
01-01-2020Einddatum
Inhoudelijke rapportering
Een sterk vertakt sociaal netwerk en de mogelijkheid tot lokale participatie is van groot belang voor het integratieproces van inburgeraars. Daarom voegt de Vlaamse overheid extra acties toe aan het bestaande inburgeringstraject. Het participatie- en netwerktraject (afgekort: participatietraject) is vanaf 1 januari 2023 één van de vier onderdelen van het inburgeringstraject. Concreet houdt dit in dat inburgeraars die niet werken of studeren gestimuleerd worden om hun eigen sociaal netwerk te versterken en verbreden tijdens een verplicht participatietraject van minimum 40 uur. De kern van integratie is dat iedereen zich in een stad of gemeente thuis voelt.
Nieuwkomers en autochtonen met elkaar verbinden, is een hele uitdaging. De buddymethodiek is al enkele jaren in Vlaanderen een geslaagd initiatief om nieuwkomers wegwijs te maken in de Vlaamse samenleving, hen Nederlands te laten oefenen en hun netwerk op te bouwen. In deze methodiek wordt een nieuwkomer gekoppeld aan een buddy. Lokaal bestuur Mortsel heeft een bestaande vrijwilligerswerking, waarbinnen een verankerde buddywerking een belangrijk onderdeel kan vormen om de sociale participatie en integratie van nieuwkomers in Mortsel te stimuleren en bevorderen.
Voor de uitwerking van onze visie en het praktische kader rond de buddywerking willen we beroep doen op middelen van de WSE oproep 4de pijler die begin 2023 werd gelanceerd. Daarvoor werken we samen met Welzijnsvereniging KINA. Zij zullen een leidende rol opnemen bij de opstart van een regionaal organisatienetwerk rond het participatie- en netwerktraject. De goedkeuring van het project is voor het najaar van 2023. De uitwerking van een visie en kader van de buddywerking volgt daarop.