Status

Afgerond

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2020

Inhoudelijke rapportering

Via de ILV ZORA WERKT werd op 16 oktober 2020 een projectaanvraag (507-10046) bij het ESF agentschap voor de projectoproep ‘Proeftuinen voor sociale netwerking en participatie voor inburgeraars’ ingediend. De ILV ZORA WERKT is een interlokale vereniging van acht lokale besturen uit de Zuidoost Rand van Antwerpen bestaande uit Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Kontich, Mortsel en Wommelgem. Het lokaal bestuur van Mortsel is de beherende gemeente van de ILV ZORA WERKT en treedt op als promotor van dit project, de zeven andere lokale besturen en het Agentschap voor Integratie en Inburgering (AgII) treden op als partner.

De doelstelling van het project is de opzet van een proeftuin voor de organisatie van een 4de pijler in de inburgeringstrajecten voor inburgeraars waarin trajecten voor sociale netwerking en participatie aan inburgeraars worden aangeboden. Tijdens de proeftuin wordt een operationeel kader uitgewerkt en wordt expertise opgebouwd waardoor de betrokken besturen voorbereid zijn op hun nieuwe decretale opdracht die volgens de huidige timing op 1 januari 2022 van start zal gaan. In de proeftuin wordt aan 30 inburgeraars een traject van minimaal 40 uur sociale netwerking en participatie aangeboden. Een traject kan bestaan uit deelname aan een buddyproject, uitvoeren van vrijwilligerswerk, het volgen van een kennismakingsstage in een bedrijf, vereniging, organisatie of lokaal bestuur of een alternatief traject met een aantoonbare meerwaarde.

De opgebouwde expertise tijdens de proeftuin zal het mogelijk maken om in te schatten welke inzet van bijkomende middelen en personeel vanuit de deelnemende individuele besturen of vanuit de ILV ZORA WERKT nodig is om de organisatie van de 4de Pijler structureel vanaf 1 januari 2022 op te nemen.

Deze projectoproep werkt via cofinanciering. Dit houdt in dat het ESF agentschap een subsidie verleent voor maximaal 50% van de projectkost. Deze projectaanvraag werd goedgekeurd. De actie is afgerond.