Status

Afgerond

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2020

Inhoudelijke rapportering

Het Huis van het Kind in Mortsel is een samenwerkingsverband tussen verschillende interne en externe partners die zich vinden in het werken met en versterken van het welzijn van kinderen in Mortsel: CLB’s, Gezinsbond, CKG Koraal, CAW, diensten van het lokaal bestuur. Het Huis van het Kind wil een platform zijn waar partners elkaar kunnen vinden, elkaar versterken en op elkaar beroep kunnen doen. Na een traject olv Cedes werd de structuur van de werking herbekeken: er is jaarlijks een algemene vergadering waar partners heel breed worden uitgenodigd, ook zij die een minder groot engagement opnemen naar de (dagelijkse) werking. Op deze algemene vergadering wordt een blik geworpen op het voorbije en toekomstige werkjaar. Daarnaast is er een kerngroep die trimestrieel vergadert en waar (actuele) onderwerpen worden besproken en aangepakt: vormingen, Sinterklaasfeest, spijbelen, huiswerkbegeleiding, lokaal loket kinderopvang, Groeipakket, jongerenhulpverening. Er werd afgesproken een aantal van deze thema’s in werkgroepen verder uit te werken, zover is het nog niet gekomen.

Tijdens en sinds de uitbraak van COVID-19 is er geen fysieke bijeenkomst meer geweest. Partners vonden elkaar wel snel in een gemeenschappelijke aanpak voor het bereiken van kwetsbare gezinnen, jongeren, kinderen,… Er was overleg en samenwerking. Via mail is er dus wel contact geweest tussen de verschillende partners.

Vanuit het lokaal bestuur werd naar de verschillende partners een bevraging uitgestuurd n.a.v. extra subsidies die minister Beke had voorzien voor alle Huizen van het Kind in het kader van een actieplan maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in tijden van Corona.

Er is ook een intergemeentelijke samenwerking tussen de verschillende Huizen van het Kind, dit wordt getrokken door de intersectoraal medewerker van Kind en Gezin. In dit lerend netwerk is er plaats voor intervisie en komen bovenlokale thema’s aan bod.

Het Huis van het Kind is één van de lokale welzijnsactoren die onderdak zullen vinden in het welzijnshuis. Deze actie is afgerond.