Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

In 2022 verschuift de focus van ELZ ZORA van corona naar Oekraïne: het 'coronateam' dat werd opgericht rond covid besmettingen, contact tracing, TTC en vervolgens test- en triagecentrum werd een Oekraïne- overleg waarin afgestemd werd rond de  (medische) opvang van Oekraïners in de eerstelijnszone, met de oprichting van een zorgpunt als gevolg.
Dit zorgpunt dient de artsen te ontlasten en voorziet voor alle Oekraïense vluchtelingen die zich in de eerstelijnszone vestigen een eerste medische controle, waarbij ook de vaccinatiestatus wordt gecontroleerd en meteen, indien mogelijk, wordt geoptimaliseerd. De bezoeken aan het zorgpunt bestaan in principe uit drie 'consultaties', een eerste algemene anamnese, een tweede voor eerste of vervolgvaccinatie, en eventueel een derde contactmoment (voor tweede vaccin indien van toepassing). Opnieuw zit hier een sterke trekkersrol bij Mortsel, voornamelijk in het afstemmen tussen verschillende besturen rond opvang Oekraïners en een gezamenlijk plan (tijdens het burgemeestersoverleg), en coördineren van cijfers en analyses. 

Verder vond in het JOC Mortsel het 'overkophuis' plaats, georganiseerd met een werkgroep die rapporteert aan de GBO stuurgroep van ELZ ZORA, met als trekker Mortsel (organisatie en infra). 

Ook in de verdere GBO positionering en (aanpassing) van beleidsplan neemt Mortsel een initiatief samen met Edegem en trekt, organiseert en beheert deze momenten. In dat kader vonden er heel wat overlegmomenten plaats tussen Mortsel, CAW en DMW. 

Als lid van de zorgraad (verschillende personen) en van het dagelijks bestuur blijft Mortsel mee de vinger aan de pols houden wat de ontwikkeling van de eerstelijnszone betreft.