Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Arbeidsbegeleiding

Einde januari keurde ESF het  derde uitbreidings- en verlengingsdossier van het project 'Outreach & Activering' goed. Met deze extra middelen kan het project gecontinueerd worden tot einde 2023. Binnen arbeidsbegeleiding betekent dit dat verder kan blijven ingezet worden op diepgaande oriënteringstrajecten voor leeflooncliënten die nog heel ver staan van de arbeidsmarkt. 

In februari werd gestart met enerzijds lokaal partneroverleg ZORA Werkt, VDAB en GTB om de samenwerking te versterken, en anderzijds maandelijkse cliëntbesprekingen met dezelfde partners ter versterking van de arbeidsbegeleiding van onze doelgroep. 

In juni werd gestart met structureel overleg over arbeidsbegeleiding met diensthoofden van de sociale diensten van lokale besturen in ZORA Werkt.

Wijkwerken

Extra initiatieven werden genomen om in te zetten op de competentieversterking van wijkwerkers. Wijkwerken in groenjobs kregen in het voorjaar een technische opleiding rond groenwerk. 

Regierol sociale economie én werk

We blijven verder inzetten op de uitbouw van de regierol sociale economie in de ZORA Werkt regio. 

Op 4 februari 2022 keurde de Vlaamse regering principieel goed dat de regierol van de lokale besturen op vlak van sociale economie verbreedt naar de regierol op het vlak van sociale economie én werk. 

Op 14 juni 2022 kwam het nieuwe decreet individueel maatwerk in voege. De onderhandelingen en de vertaalslag van dit decreet naar de uitvoeringsbesluiten werd van nabij opgevolgd.

In juni werd een projectsubsidiedossier ingediend bij het Vlaams Subsidie Agentschap voor Werk en Sociale Economie voor de opstart van een voortraject Digibank. Bij goedkeuring zullen de lokale besturen in ZORA Werkt ondersteuning krijgen van Blenders vzw om regionaal te onderzoeken hoe Digibanken een vorm kunnen krijgen in onze regio. 

In juni diende ZORA Werkt als partner mee een projectdossier in bij Provincie Antwerpen 'Schitteren in de Zorg'. Promotor van dit project is Lokaal Bestuur Mortsel. ZORA Werkt wil meewerken aan de toeleiding van leeflooncliënten en werkzoekenden naar inclusieve jobs in de zorg bij lokaal bestuur Mortsel. 

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de lokale besturen ZORA Werkt werd gefinaliseerd en geconcretiseerd in een actieplan voor de periode 2022-2025. De overeenkomst werd goedgekeurd door het Beheerscomité ZORA Werkt op 3 juni 2022.