Status

In uitvoering

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Cluster Zorg

De Vlaamse regering verleende eind 2021 aan verschillende zorgverleningsdiensten zoals het woonzorgcentrum, de diensten voor gezinszorg, de buitenschoolse kinderopvang en de dienst voor onthaalouders een forfaitaire subsidie voor de aanleg van een strategische stock aan beschermingsmateriaal. De uitgaven hiervan mogen nog doorlopen in 2022. Het gaat om zelftesten, maskers, CO2 meters enz.

De subsidies die de initiatieven buitenschoolse opvang ontvingen ter compensatie van verplichte sluitingsdagen of annulatiedagen alsook de compensatie voorzien voor de afwezigheidsdagen van kinderen bij onthaalouders werden verlengd tot eind maart 2022.

Cluster Welzijn

De subsidie voor het verlenen van huisvesting, hulp voor energieverbruik, hulp voor digitale ondersteuning, psychosociale hulp enz. en bijkomende middelen voor de personeelskost verbonden aan de indicering van cliënten van 2020 liep door eind maart 2022. We gebruikten deze subsidie om onder andere de actie 3.3.2.4 ‘Vindplaats gericht werken rond digibeten’ uit te voeren.

Met de subsidie van de federale overheid voor maatregelen ter bevordering van het psychologische welzijn van de gebruikers van het OCMW en ter verbetering van de toepassing van preventieve gezondheidsmaatregelen heeft Mortsel een overeenkomst afgesloten met CGG VAGGA vzw voor de uitvoering van de actie 3.2.2.4.

De verhoging van het terugbetalingspercentage voor leefloonbegunstigden werd verlengd tot 31 maart 2022. Ook de extra premie van 50 euro werd verlengd tot 31 maart 2022 voor een bedrag van 25 euro per leefloonbegunstigde. De federale beslissing waarbij de OCMW’s een toelage kregen ter ondersteuning van jongeren en studenten in een kwetsbare situatie ingevolge de Covid-crisis, liep eveneens door in 2022. Deze middelen mogen we, na een sociaal onderzoek, besteden aan punctuele steun zoals het ten laste nemen van een abonnement op het openbaar vervoer, huur, huurwaarborg, een factuur, enz. of aan een meer structurele financiële steun door een cliënt steun toe te kennen.

Tot slot werd - naar analogie met de zorg - eind 2021 ook een forfaitaire subsidie verleend aan verschillende residentiële en semi-residentiële voorzieningen, waaronder de Huizen van het Kind voor de aanleg van een strategische stock aan beschermingsmateriaal. Deze subsidie werd overgedragen naar 2022 voor uitgaven in dit jaar.

Cluster Onderwijs

De scholen van het lokaal bestuur Mortsel ontvingen voor het schooljaar 2021-2022 van de Vlaamse overheid een extra werkingssubsidie ter compensatie van extra kosten in het kader van de coronamaatregelen. Deze subsidie werd besteed aan de inzet van extra poetspersoneel, poetsmateriaal, hygiëne- en veiligheidsmaatregelen, CO2 meter, ICT materiaal voor afstandsonderwijs, enz. Ook de academies ABK en AMWD ontvangen dit subsidiebedrag opnieuw per leerling voor de inzet van extra poetspersoneel en voor de aankoop van materiaal m.b.t. hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Een deel daarvan wordt steeds doorgestort naar de andere vestigingsplaatsen. Het saldo van de subsidies werd overgedragen naar 2022.

De zomerschool zal ook in 2022 opnieuw georganiseerd worden met het saldo van de subsidie van 2021 waardoor de continuïteit van de zomerscholen gegarandeerd blijft.