Samenvatting van de aanpassingen aan de doelstellingenboom

Bij elke update van het meerjarenplan wordt er nagegaan of er wijzigingen in de doelstellingboom noodzakelijk zijn in functie van de veranderende context en de financiële haalbaarheid. De wijzigingen worden hieronder samengevat.

Aangepaste actieplannen en acties

Terug naar navigatie - Aangepaste actieplannen en acties

Aangepaste acties binnen actieplan 5.2.4. We nemen de regierol rond lokale sociale economie op

De subsidie voor de implementatie van de intergemeentelijke Digibank ZORA Werkt werd voor twee bijkomende jaren goedgekeurd en loopt bijgevolg tot 2026.

We kregen geen goedkeuring voor de projectaanvraag voor de actie ‘We zetten in op outreachende activiteiten binnen ZORA Werkt ter versterking van digitale inclusie’. De voorziene budgetten verbonden aan deze actie worden daarom geschrapt maar we blijven deze actie wel verder uitvoeren binnen ZORA Werkt.

Aan de actie ‘We ondersteunen subsidieprojecten sociale economie’ koppelen we de Vlaamse subsidie die we ontvangen in het kader van Lokaal Activeringspact. Met deze middelen kunnen we extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren en de uitstroom naar werk te bevorderen.

Aan de actie ‘We stellen een subsidiereglement op voor organisaties in de sociale economie’ koppelen we de werkingssubsidie Aanvullend Lokaal Dienstenaanbod. Sinds midden 2023 werd de maatregel lokale diensteneconomie (LDE) ingekanteld in het kader van individueel maatwerk en vermindert de financiële ondersteuning aan LDE ondernemingen. In afwachting van een structurele verankering in de Vlaamse regelgeving ontvangen de lokale besturen een werkingssubsidie met de uitdrukkelijke vraag om deze middelen toe te kennen binnen de bestaande samenwerkingsverbanden met de LDE-ondernemingen. Via een verdeelsleutel gegoten in een afsprakennota worden deze middelen door Mortsel aan de LDE diensten van de regio verdeeld.

Aan de actie ‘We werken een project ‘capacity building/lokaal partnerschap uit’ koppelen we de Europa WSE subsidie (Europa Werk en Sociale economie) voor sociale inclusie. Deze subsidie is de opvolger van de lopende ESF subsidie. Via ons lokaal partnerschap ZORA Werkt kunnen we zo verder niet-beroepsactieven en werkzoekenden met een complexere problematiek begeleiden naar een vollere participatie in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend, qua werk.

Nieuwe actieplannen en acties

Terug naar navigatie - Nieuwe actieplannen en acties

Nieuw actieplan 5.2.7. We voeren Plan Samenleven uit

Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om van samenleven in diversiteit een succes te maken. De Vlaamse overheid werkt daarbij met verschillende doelstellingen en acties die lokale besturen zelf inhoudelijk kunnen invullen en waarvoor ze financiële en inhoudelijke ondersteuning krijgen. Samenleven in diversiteit wordt hierbij gezien als een horizontaal beleid dat zich in eerste instantie lokaal afspeelt.

Onder dit nieuw actieplan voegen we acht acties toe die we binnen Plan Samenleven uitvoeren in samenwerking met de andere deelnemende gemeenten en in samenwerking met de ZORA Werkt. Het gaat ondermeer om het organiseren van oefenkansen Nederlands, het in contact brengen van kwetsbare kinderen en jongeren met sport, jeugdwerk en cultuur, het inzetten op brugfiguren onderwijs, enz. Via de gekoppelde Vlaamse beleidsprioriteit rapporteren we ook richting de Vlaamse overheid in het kader van het verkrijgen van subsidies. De subsidie bedraagt in totaal 418.390 euro voor 2023 en 2024.

Nieuwe actie onder bestaand actieplan 6.2.1. We zetten in op de digitalisering van interne en externe werking

We voegen een actie toe waar we kunnen rapporteren over het project slimme virtuele medewerker. Met dit project realiseren we, in samenwerking met de gemeenten Brecht, Hemiksem, Hove, Lint, Ranst, Rumst, Schelle, Wijnegem, Wommelgem en Zandhoven, een slimme virtuele medewerker. Deze slimme virtuele medewerker begeleidt de burger om sneller, gerichter en met minder stappen vragen te beantwoorden.

Geschrapte actieplannen en acties

Terug naar navigatie - Geschrapte actieplannen en acties

Geschrapt actieplan 1.1.1. We versterken de beeldkwaliteit op een uniforme en kwalitatieve manier

De acties rond het uitwerken en implementeren van een strategisch beeldkwaliteitsplan zullen deze legislatuur niet meer worden opgestart.

Geschrapte actie binnen actieplan 1.5.1. We versterken de gegevensverzameling rond het woningpatrimonium

Het opvolgprogramma voor de conformiteitsonderzoeken is niet weerhouden in ons subsidieproject door Wonen Vlaanderen. Daardoor moeten de  hoge kosten van zo'n opvolgprogramma door de lokale besturen gedragen worden. Aangezien er nog geen beslissing gevallen is binnen de stuurgroep Zuidrand en het onduidelijk is of dat nog deze legislatuur zal gebeuren, wordt de actie stopgezet.