3.1.1.2 Verbreding buddywerking
Status
In uitvoeringStartdatum
01-01-2020Einddatum
Inhoudelijke rapportering
Een sterk vertakt sociaal netwerk en de mogelijkheid tot lokale participatie is van groot belang voor het integratieproces van inburgeraars. Daarom voegt de Vlaamse overheid extra acties toe aan het bestaande inburgeringstraject. Het participatie- en netwerktraject (afgekort: participatietraject) is vanaf 1 januari 2023 één van de vier onderdelen van het inburgeringstraject. Concreet houdt dit in dat inburgeraars die niet werken of studeren gestimuleerd worden om hun eigen sociaal netwerk te versterken en verbreden tijdens een verplicht participatietraject van minimum 40 uur. De kern van integratie is dat iedereen zich in een stad of gemeente thuis voelt.
Nieuwkomers en autochtonen met elkaar verbinden, is een hele uitdaging. De buddymethodiek is al enkele jaren in Vlaanderen een geslaagd initiatief om nieuwkomers wegwijs te maken in de Vlaamse samenleving, hen Nederlands te laten oefenen en hun netwerk op te bouwen. In deze methodiek wordt een nieuwkomer gekoppeld aan een buddy. Lokaal bestuur Mortsel heeft een bestaande vrijwilligerswerking, waarbinnen een verankerde buddywerking een belangrijk onderdeel kan vormen om de sociale participatie en integratie van nieuwkomers in Mortsel te stimuleren en bevorderen.
In september 2022 werden de eerste verkennende gesprekken gevoerd tussen de cel 'Verenigingen, vrijwilligers en inspraak' en de coördinatie van Welzijn om een visie en kader te ontwikkelen om de buddywerking te verankeren. Daarbij werden ook de verschillende vormingsmogelijkheden voor buddy’s onderzocht. De uitrol van de 4de pijler biedt nieuwe opportuniteiten inzake een potentieel gratis vormingsaanbod vanuit bovenlokale partners. Daar willen we op wachten. Het bestaande vormingsaanbod is beperkt, kostelijk of niet toegankelijk voor de vrijwilligers van Mortsel.
Op basis van voornoemde verkennende gesprekken en de uitrol van het nieuwe participatie- en netwerktraject binnen het inburgeringstraject willen we in het voorjaar van 2023 een duidelijke visie en een praktisch kader ontwikkelen specifiek voor de buddywerking van niet-Nederlandstalige nieuwkomers. We mikken hier op april of mei 2023. In 2023 gaan we ook verder op zoek naar partnerorganisaties die een gepast aanbod kunnen formuleren voor de vorming van buddy’s.