Status

In uitvoering

Startdatum

01-11-2022

Einddatum

Inhoudelijke rapportering

Op 15 juli 2022 besliste de Vlaamse Regering om de Vlaamse gemeenten en steden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) te ondersteunen bij de uitrol van een lokaal e-inclusiebeleid. Deze subsidie kadert binnen het actieplan Iedereen Digitaal, dat onderdeel is van het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Het doel van Iedereen Digitaal is dat ieder lokaal bestuur tegen 2024 een eigen lokale digitale inclusiewerking heeft.

Hierbij zullen we acties ondernemen met als doel de specifieke lokale context in kaart te brengen om op basis van deze kennis een lokaal e-inclusieplan op te stellen. 

Voorbeelden van deze acties:

  • Lokale omgevingsanalyse: welke acties worden er reeds opgezet binnen het lokaal bestuur? Welke resultaten hebben die acties? Kunnen die acties uitgebreid worden? Welke noden zijn er? Welke samenwerkingsverbanden zijn er of kunnen nog opgezet worden?
  • Actieplan/plan van aanpak: welke acties kunnen duurzaam worden opgezet en op welke schaal en timing? Zal er een communicatieplan aan gekoppeld worden? Zal er een evaluatie/monitoring aan gekoppeld worden?
  • Beleidsplan: hoe zal e-inclusie in beleidsplannen en/of meerjarenplannen worden ingeschreven? Hoe zal kennis verspreid en verankerd worden? Hoe zal een bewustzijn rond e-inclusie ontstaan binnen het lokaal bestuur. 

De projectcoördinator volgt een zevendaagse opleiding digitale-inclusiecoach. Hierbij wordt een kader aangereikt om een visie en beleid uit te werken rond digitale inclusie, mediawijsheid en digitale geletterdheid binnen ons lokaal bestuur. Daarnaast voorziet deze opleiding een overzicht van inspirerende praktijkvoorbeelden om concrete acties op poten te zetten. De opleiding biedt bovendien ook een uitstekende kans om te netwerken met andere digitale-inclusiecoaches.  Dit opleidingstraject geeft de digitale-inclusiecoach de nodige expertise om collega's te ondersteunen en te motiveren om de waarden van digitale inclusie uit te dragen, een beleidstekst op te stellen die de bouwstenen omvat om van digitale inclusie een inherent onderdeel van de werking van en de dienstverlening door het lokaal bestuur te maken.

Tot slot wordt de gedragen beleidstekst aangevuld met een actieplan dat de digitale uitsluiting van inwoners en eigen medewerkers moet tegengaan. Dit actieplan omvat acties die de individuele toegang tot het internet op het thuisadres van kwetsbare burgers kan verbeteren. Het gaat hier dus niet over openbare Wi-Fi-punten, noch over hardware, etc. Het gaat hier echt over de verbinding tot het internet.

Naast acties rond individuele toegang tot internet op het thuisadres van kwetsbare burgers en het vormgeven van een overkoepelend e-inclusiebeleid, kunnen lokale besturen met deze middelen ook inzetten op andere specifieke acties rond digitale inclusie die drempels verlagen voor digitaal kwetsbare doelgroepen.